De overgang, het no-nonsense handboek

Een maandje geleden ongeveer won ik bij Vuurvrouw (hét platform voor vrouwen in de overgang) het boek

De overgang,

het no-nonsense handboek

Ik ontving het boek per post met een leuk kaartje van Vuurvrouw  erbij met de tekst This girl is on fire. Aah, hoe toepasselijk.

2016-05-18 09.49.20

Het boek is geschreven door José Rozenbroek en Jos Teunis.  José is bladenmaker, journalist, coach en momenteel hoofdredacteur en Jos  heeft al 13 jaar een eigen praktijk als verpleegkundig overgangsconsulent. Ook is zij verbonden aan de menopauzepoli van twee Amsterdamse ziekenhuizen. Samen raadpleegden de schrijfsters talloze artsen, specialisten en ervaringsdeskundigen.

Het boek heeft 11 hoofdstukken waarin zo´n beetje alles wat met de overgang te maken heeft aan bod komt. Verschillende fasen van hormonale veranderingen, lichamelijke- en psychische klachten,  je uiterlijke veranderingen, risico´s op de lange termijn, hormoontherapie, vervroegd in de overgang, in de overgang als gevolg van kanker, alles wordt duidelijk en goed leesbaar uitgelegd en omschreven. Een verhelderend hoofdstuk over seksualiteit ontbreekt natuurlijk niet.  En zelfs een hoofdstuk is gewijd aan mannen en hún overgang. Want lieve mensen, mannen hebben óók hormonen en die van hun doen ook rare dingen naarmate ze ouder worden.

Door het hele boek heen zijn veel persoonlijke ervaringen van vrouwen verwerkt.

Ik heb zeker dingen gelezen die ik nog wist of waarvan ik niet precies wist hoe het nou eigenlijk zat. Het boek is dus zeker informatief en handig om nog eens wat in terug op te zoeken.

Voor alle vrouwen die te maken hebben met overgangsklachten zou ik dit boek zeker aanraden. Het scheelt je een hoop gezoek op internet want veel komt ter sprake.  Wie weet lees je nog iets wat je nog niet wist en anders heb je in ieder geval duidelijke medische uitleg over de overgang. En zal je waarschijnlijk veel dingen wel herkennen.

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “De overgang, het no-nonsense handboek

Je reactie wordt zeer op prijs gesteld!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.